Αναζήτηση

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Επτά τρόποι για να κόψετε τις νυχτερινές λιγούρες!

Επτά τρόποι για να κόψετε τις νυχτερινές λιγούρες!

Επτά τρόποι για να κόψετε τις νυχτερινές λιγούρες!



Μήπως κάθε βράδυ έχετε λιγούρες που δεν σας αφήνουν να ησυχάσετε και σας «σπρώχνουν» προς την κουζίνα;

Μήπως κάθε βράδυ έχετε λιγούρες που δεν σας αφήνουν να ησυχάσετε και σας «σπρώχνουν» προς την κουζίνα;

Σας παρουσιάζουμε 7 λύσεις με άμεσα αποτελέσματα για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες, που μακροχρόνια σας προσθέτουν κιλά…

Βουρτσίστε τα δόντια σας

Μετά το βούρτσισμα των δοντιών, τα τρόφιμα δεν έχουν τόσο καλή γεύση, ενώ και μόνο η ιδέα της επανάληψης της διαδικασίας ίσως σας αποτρέψει.

Φάτε ένα μικρό κομμάτι από αυτό που σας έχει «μυρίσει»

Τρώγοντας ένα μικρό κομμάτι από αυτό που λαχταράτε, γλιτώνετε τον οργανισμό σας από άλλες κενές θερμίδες που τελικά θα καταναλώσετε προκειμένου να ικανοποιήσετε την πείνα σας.

Μην τρώτε αργότερα από τις 7

Συμπεριλάβετε άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά, και λίγους υδατάνθρακες στο δείπνο σας. Η πρωτεΐνη σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα.

Περιορίστε το λευκό αλεύρι και την επεξεργασμένη ζάχαρη

Η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης, που θα σας κάνει να νιώσετε πεινασμένοι ξανά  λίγο αργότερα.

Επιδόρπιο με μέτρο

Μπορεί πρόσκαιρα να αισθανθείτε ικανοποίηση αν φάτε ένα ολόκληρο γλυκό, ωστόσο μερικές ώρες αργότερα θα νιώσετε ακόμα πιο πεινασμένοι.

Ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί για να ξεχαστείτε

Ίσως με το να δείτε μία ταινία, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο, καταφέρετε να διώξετε τη σοκολάτα που σας έχει καρφωθεί στο μυαλό.

Πιείτε μία κούπα πράσινο τσάι

Γεμίζοντας το στομάχι σας με κάτι άλλο εκτός από νερό, θα περιορίσετε το αίσθημα πείνας.

Πηγή

Loading...
Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Νέο μοντέλο ρύθμισης χρεών με αντικειμενικά κριτήρια για Δημόσιο και δάνεια

Νέο μοντέλο ρύθμισης χρεών με αντικειμενικά κριτήρια για Δημόσιο και δάνεια

Νέο μοντέλο ρύθμισης χρεών με αντικειμενικά κριτήρια για Δημόσιο και δάνεια



Νέο απλοποιημένο πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς Δημόσιο και τράπεζες θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση, προχωρώντας από το νέο έτος στη «συγχώνευση» των 9 διαφορετικών νομοθετημάτων ρύθμισης που υπάρχουν σήμερα σε τρία: ένα για τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον «εκσυγχρονισμό» της σημερινής πάγιας ρύθμισης, ένα δεύτερο για τις οφειλές στην τράπεζα με την ενοποίηση του λεγόμενου νόμου Κατσέλη, αλλά και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια, και ένα τρίτο για τις οφειλές των επιχειρήσεων με τη συγχώνευση όλων των επιμέρους μηχανισμών που υπάρχουν σήμερα, όπως είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο πτωχευτικός νόμος.

Το θέμα του νέου πλαισίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν μετά το 2020 συζητήθηκε με τους θεσμούς, αλλά συμφωνήθηκε οι τελικές αποφάσεις –οι οποίες και θα οδηγήσουν στην κατάθεση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων στη Βουλή– να ληφθούν τον Δεκέμβριο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα τόσο για την πορεία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο όσο και για τη διευθέτηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι αποφάσεις για την παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα (τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων), αφού συνεκτιμηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία όσον αφορά το νέο πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα σχηματιστούν μετά την 1η/1/2020, τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

1. Ολες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα ρυθμίζονται σε 12 δόσεις χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ενώ οι δόσεις θα μπορούν να γίνουν 24 για όσους πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που θα θεσπιστεί.

2. Ο ακριβής αριθμός δόσεων που θα δικαιούται ο φορολογούμενος (πάνω από 12 και έως 24) θα εξαρτάται από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης κατά την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση χρονιάς. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η κλίμακα υπολογισμού που εφαρμόζεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Βάσει αυτής της κλίμακας, θα προκύπτει το ετήσιο ποσό που θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρώνει ο φορολογούμενος στην εφορία για την αποπληρωμή του χρέους. Η κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

· Για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ο συντελεστής είναι μηδενικός. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι με εισόδημα έως αυτό το όριο (που είναι και η μεγάλη πλειονότητα) θα έχουν οπωσδήποτε πρόσβαση στις 24 δόσεις.

· Για εισόδημα από 10 έως 15.000 ευρώ, ο συντελεστής ανέρχεται στο 4% και για αποδοχές από 15 έως 20.000 ευρώ στο 6%.

· Για αποδοχές από 20 έως 25.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 8%, ενώ από 25.000 έως 40.000 ευρώ ο συντελεστής φτάνει στο 10%.

· Στο 12% ανέρχεται ο συντελεστής για τις αποδοχές από τις 30 έως τις 50.000 ευρώ, ενώ από τις 50 έως τις 75.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 15%.

· Για αποδοχές από 75.000 έως 100.000 ευρώ, ο συντελεστής θα είναι 20%, ενώ για αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ θα προβλέπεται ανώτατος συντελεστής 25%.

Με την εφαρμογή αυτής της κλίμακας, η κατάσταση θα διαμορφώνεται ως εξής: οφειλέτης που θα αποκτήσει χρέος 2.000 ευρώ μετά την 1η/1/2020 θα μπορεί να πληρώσει σε:



· 24 δόσεις των 43,89 ευρώ αν το εισόδημά τους φτάνει στις 10.000 ευρώ.

· 18 δόσεις των 57,2 ευρώ αν το εισόδημα ανέρχεται στις 22.000 ευρώ.

· 12 δόσεις (όσες και σήμερα) των 85,6 ευρώ τον μήνα αν το εισόδημα ανέρχεται στις 40.000 ευρώ.
3. Για τους φόρους από έκτακτη αιτία (όπως ο φόρος κληρονομιάς), οι δόσεις από 24 που είναι σήμερα θα αυξηθούν σε 48 με την ίδια ακριβώς διαδικασία που θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Δηλαδή, τις 24 δόσεις θα τις δικαιούνται όλοι, ανεξάρτητα από το εισόδημα, ενώ από τις 24 έως τις 48 δόσεις, ο ακριβής αριθμός θα εξαρτάται από το εισόδημα. Ολοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα έχουν δυνατότητα πληρωμής σε 48 δόσεις.

4. Ο αυξημένος αριθμός των δόσεων (24 αντί για 12 και 48 αντί για 24) θα ισχύει μόνο για τα χρέη που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η/1/2020 και μετά. Για τις οφειλές του 2019 θα προβλέπονται 12 ή 24 δόσεις, ενώ αντίστοιχος αριθμός δόσεων (12 ή 24) θα προβλέπεται και για τους οφειλέτες με παλαιότερες οφειλές που δεν θα κάνουν χρήση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η προθεσμία για τις 120 δόσεις εκπνέει τη Δευτέρα και την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

5. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 5% όσο είναι και σήμερα. Για να μειωθεί η επιβάρυνση από τους τόκους, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει την αποπληρωμή της φορολογικής υποχρέωσης σε λιγότερες δόσεις από αυτές που του προσφέρει η ρύθμιση.

Νέο μοντέλο ρύθμισης χρεών με αντικειμενικά κριτήρια για Δημόσιο και δάνεια


Τακτοποίηση δανείων

Μια ενιαία διαδικασία ρύθμισης θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα «συγχωνεύει» την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τον νόμο Κατσέλη.

Από το νέο έτος (ή από την ημερομηνία που θα οριστεί, καθώς υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υπαγωγής στη σημερινή ηλεκτρονική πλατφόρμα), οι οφειλέτες θα μπορούν να αιτηθούν ρύθμισης στις τράπεζες μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και μόνο αν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση με την τράπεζα θα έχουν το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Με αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση θέλει να δώσει λύση και σε όσους θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την αποπληρωμή του δανείου τους στο μέλλον αλλά και να επιτύχει –έμμεσα– μια παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, ενώ ακόμη και το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για την επιδότηση των δανειοληπτών θα παραμείνει αδιάθετο στο σύνολό του. Τέλος, «συγχώνευση» των επιμέρους πλαισίων ρύθμισης θα επιδιώξει η κυβέρνηση και για τα νομικά πρόσωπα, προκειμένου και οι εταιρείες να έχουν να αντιμετωπίσουν κοινούς κανόνες και να μη χάνονται στη γραφειοκρατία και στις προϋποθέσεις των επιμέρους πλαισίων.

Πηγή

Loading...
Διαβάστε περισσότερα

Πόσες ταχύτητες χρειαζόμαστε τελικά στο αυτοκίνητο;

Πόσες ταχύτητες χρειαζόμαστε τελικά στο αυτοκίνητο;

Πόσες ταχύτητες χρειαζόμαστε τελικά στο αυτοκίνητο;




Πάνε αρκετά χρόνια από την εποχή που οι 5 ταχύτητες ήταν λόγος για να μπει σηματάκι στο πίσω μέρος ενός μοντέλου, διαφημίζοντας την τεχνολογική του υπεροχή έναντι του ανταγωνισμού και αποτελώντας στοιχείο promotion των εταιριών. Ακόμα και στα αυτόματα κιβώτια, που οι 4 ταχύτητες υφίστανται μόνο σε ελάχιστα αυτοκίνητα πόλης, ο κανόνας πια αναφέρει τις 5 στα χαμηλά κλιμάκια, με τις 6 και 7 -συνήθως με τη συνδρομή διπλού συμπλέκτη– να υπάρχουν σε μια ευρεία γκάμα μοντέλων κάθε κατηγορίας.

Από τον ερχομό του DSG ΙΙ της VW και μετά, άρχισαν να εγκαθιδρύονται οι 7 σχέσεις στα αυτόματα κιβώτια. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, παρατηρείται μια ιδιαίτερα αυξητική τάση. Αρχής γενομένης από το 8τάχυτο αυτόματο της ZF, το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του στην ναυαρχίδα της BMW -την Σειρά 7, δηλαδή- και βρήκε τον δρόμο μέχρι τη βάση της Σειρά 3 (λέγε με 316i). Οι 8 σχέσεις ξένισαν, δίχως να είναι κάποια συνταρακτική μεταβολή σε σχέση με τις καθιερωμένες 7. Σηματοδότησαν, όμως, την απαρχή της «νταλικοποίησης» των συστημάτων μετάδοσης στα αυτοκίνητα. Αρχικά σε πανάκριβα -και μη- sportscars, όπως τα 10τάχυτα Lexus LC500 και Ford Mustang GT, και εν συνεχεία στη δημοφιλέστερη κατηγορία όλων: τα SUV.

Το ανανεωμένο Jeep Renegade προσφέρεται με 9αρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ανεβαίνοντας 3 ολόκληρες σε σύγκριση με πριν. Φυσικά, σε όλες τις περιπτώσεις η όπισθεν εξαιρείται. Κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα στο εξής ερώτημα: πόσες ταχύτητες χρειαζόμαστε, τελικά;

Προφανώς μονολεκτική και ιδανική απάντηση δεν υπάρχει, αλλά μπορούμε να αναλύσουμε το σκεπτικό των ολοένα και αυξανόμενων επιλογών στην ροή της ισχύος του κινητήρα προς τους τροχούς.

Βρισκόμαστε διαρκώς στο ωφέλιμο φάσμα του κινητήρα

Εδώ δανειζόμαστε μια φράση από το εγχειρίδιο των κιβωτίων διαρκούς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT). Χρησιμοποιώντας περισσότερες ταχύτητες -άρα και πυκνότερη κλιμάκωση- το μοτέρ δουλεύει -σχεδόν- πάντα στο peak της ροπής του. Βοηθούν σε αυτό και οι επίπεδες καμπύλες απόδοσης που παρουσιάζουν τα περισσότερα σύνολα της downsizing φιλοσοφίας, οπότε συνδυάζονται οι επιδόσεις με την χαμηλή κατανάλωση. Είναι απαραίτητες για αυτό 10 ταχύτητες;

Η Lexus απαντά καταφατικά, δηλώνοντας πως στα LC500 o ατμοσφαιρικός 5λιτρος V8 των 471 ίππων προσεγγίζει τη λειτουργία τούρμπο στις μεσαίες στροφές -χάρις στο 10τάχυτο κιβώτιο- με το στροφάρισμα και τον ήχο της ατμόσφαιρας. Κάτι αντίστοιχο ισχυρίζεται και η Ford για την ανανεωμένη Mustang, προσφέροντας παράλληλα και το κλασικό 6αρι χειροκίνητο για τους «παλιομοδίτες». Αυτό σημαίνει πως με 7 ή 8 ταχύτητες βρισκόμαστε εκτός φάσματος;

Όχι ακριβώς. Ειδικότερα σε τέτοια υψηλής απόδοσης μοτέρ, η διαφορά είναι ανεπαίσθητη. Απλά στο 10αρι κιβώτιο με το ίδιο πάτημα γκαζιού (άρα και άνοιγμα πεταλούδας), έχουμε καλύτερη απόκριση στην επιτάχυνση -άρα καλύτερες επιδόσεις- και χαμηλότερη κατανάλωση, καθώς -θεωρητικά- για τον ίδιο ρυθμό επιτάχυνσης στο 6/7/8αρι χρειάζεται περισσότερο άνοιγμα -και καύσιμο- το γκάζι. Για παράδειγμα η Mercedes E 220 d με το 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο 9G-Tronic πηγαίνει με 130 χλμ./ώρα με μόλις 1.700 σ.α.λ.

«Βαρίδι» η πολυπλοκότητα


Καλά όλα τα παραπάνω, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν κάτι απλό. Το γεγονός ότι η… απλότητα πάει περίπατο!

Περισσότερες σχέσεις μεταφράζονται σε περισσότερα κινούμενα μέρη, τα οποία μεταφράζονται σε αυξημένο έργο για τις ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου και το κύκλωμα λίπανσης. Όπερ σημαίνει, αρκετοί παραπάνω λόγοι δυσλειτουργίας. Ακόμα και όλα ρόδινα να βαίνουν, το κόστος συντήρησης «εκτοξεύεται». Φαντάσου να ακούσεις την φράση «πρέπει να κατέβει το κιβώτιο», κουβαλώντας τον πακτωλό γραναζιών και συγχρονιζέ 10 ταχυτήτων. Χώρια την ποσότητα της βαλβολίνης που απαιτείται για την λίπανση του συστήματος.

Το κυριότερο ζήτημα αφορά την συχνότητα των αλλαγών. Το πλεονέκτημα του ωφέλιμου φάσματος απορρέει από τις διαρκείς αλλαγές που πραγματοποιεί η ECU του κιβωτίου, με τον ανάλογο φόρτο που επισύρουν στην μακροζωία των υλικών.

Τα CVT πηγή έμπνευσης

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο σκοπός και η φιλοσοφία λειτουργίας ενός πολυτάχυτου κιβωτίου πρακτικά ταυτίζεται με αυτή των CVT. Η διαρκής παρουσία στο ωφέλιμο φάσμα και η απρόσκοπτη επιτάχυνση, χαρακτηρίζουν -ή επιχειρούν να το κάνουν- στα κιβώτια μεταβαλλόμενης σχέσης τα τελευταία 20 χρόνια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει άλματα προόδου, ιδιαίτερα αναφορικά με την «Αχίλλειο πτέρνα» τους: τη χειροκίνητη λειτουργία.

Πλέον οι προεπιλεγμένες σχέσεις είναι πιο ρεαλιστικές από ποτέ, αφήνοντας μοναδικό «αγκάθι» το βούισμα του κινητήρα στην αυτόματη λειτουργία. Τα 10αρια είναι μεν πιο γρήγορα και παρέχουν φυσικότερη αίσθηση, ωστόσο η προαναφερθείσα πολυπλοκότητα εγείρει σημαντικά ερωτηματικά στον τομέα της μακροχρόνιας αξιοπιστίας.

Οπότε η απάντηση στο ερώτημα που ανοίγει το άρθρο ίσως θα μπορούσε να είναι «ποιο είδος κιβωτίου χρειαζόμαστε, τελικά;».

Πηγή

Loading...
Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Γαστρεντρίτιδα: Tι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε ταχύτερα

Γαστρεντρίτιδα: Tι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε ταχύτερα

Γαστρεντρίτιδα: Tι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε ταχύτερα



Η γαστρεντερίτιδα είναι μία ασθένεια που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους με τα συμπτώματά της.

Η γαστρεντερίτιδα εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων τροφών, ή νερού, καθώς και με την απευθείας επαφή με ήδη μολυσμένο άτομο. Η καλύτερη πρόληψη είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Η γαστρεντερίτιδα χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την ιογενή και την βακτηριακή. Το πιο κοινό πρόβλημα που προκαλεί γενικά ως ασθένεια είναι η αφυδάτωση. Αυτό θα συμβεί αν δεν πίνετε αρκετά υγρά για να αντικαταστήσετε αυτά που χάνετε μέσω εμετού και διάρροιας. Η αφυδάτωση είναι πιο συχνή σε βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γενικά

Αν πάθετε γαστρεντερίτιδα, ξεκινήστε με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής. Στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά τις ποσότητες ανάλογα με τη βελτίωση της κατάστασής σας. Και μην ξεχνάτε να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι.


Κατά το πρώτο 24ωρο πρέπει να ενυδατώνετε σταδιακά τον οργανισμό σας με μικρές λήψεις καθαρών υγρών (νερό, τσάι, ζωμό). Προσπαθήστε να μην φάτε τίποτα την πρώτη μέρα και να ξεκινήσετε με πολύ ελαφριά φαγητά (σούπα, φιδές κλπ) από τη 2η μέρα και μετά, πάντα σε μικρές λήψεις (1-2 κουταλιές κάθε 15 λεπτά) για να δείτε πώς θα αντιδράει ο οργανισμός σας.

Μετά από 2 ή 3 ημέρες και εφόσον ξεκουράζεστε και προσέχετε να ενυδατώνεστε καλά και να επανέλθετε αργά και σταδιακά στο φαγητό, τα συμπτώματα (διάρροια, έμετος, πυρετός, μυαλγία) θα υποχωρήσουν, αφού συνήθως η γαστρεντερίτιδα είναι βακτηριακή και όχι ιογενής.

Τι να κάνετε για να περάσει πιο γρήγορα οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές θα σας προσφέρουν ταχύτερη ανακούφιση από τα πιο δύσκολα συμπτώματα και θα σας βοηθήσει να σταθείτε πιο γρήγορα ξανά στα πόδια σας.

1. Πίνετε πολλά υγρά

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι χάνετε ζωτικής σημασίας σωματικά υγρά μέσω της εφίδρωσης, του εμετού και της διάρροιας. Εάν δυσκολεύεστε να κρατήσετε τα υγρά και τα αποβάλετε γρήγορα πάλι, δοκιμάστε να τα πίνετε σε πολύ μικρές γουλιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή να μασάτε λίγο-λίγο πάγο.

Τι υγρά να πίνετε: Επιλέξτε καθαρά και διαυγή υγρά (νερό, ζωμός λαχανικών), τσάι, καθώς και αθλητικά ποτά, τα οποία ανανεώνουν τους ηλεκτρολύτες σας, ενώ το διττανθρακ
κό νάτριο που περιέχουν απορροφάει τα αυξημένα οξέα του στομάχου.


Τι υγρά να μην πίνετε: Αποφύγετε καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το πολύ δυνατό μαύρο τσάι και η σοκολάτα. Επειδή έχουν καφεΐνη, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας, την στιγμή που ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας. Επίσης, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσφορία στο στομάχι σας. Ομοίως, πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο δρα ως διουρητικό και μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σας ακόμη περισσότερο.

2. Μπανάνες και άλλες βοηθητικές τροφές

Το να μπορέσει ο οργανισμός σας να συγκρατήσει τροφές, μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά την πρώτη ημέρα που θα έχετε γαστρεντερίτιδα. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να φάει, αν νιώθετε ότι δεν το θέλετε καθόλου. Όταν, ωστόσο, πεινάσετε αρκετά, είναι σώφρον να αρχίσετε με κάτι απλό και να τρώτε σιγά-σιγά και μικρές ποσότητες.

Τι να τρώτε αρχικά: Μπανάνες (αναπληρώνουν πολλά θρεπτικά συστατικά και ενισχύουν την εσωτερική επένδυση του στομάχου), ρύζι (είναι εύπεπτο για τα ευαίσθητα στομάχια και παρέχει ενέργεια από τους υδατάνθρακες που περιέχει), τοστ (μόνο με λευκό ψωμί) και τριμμένο μήλο(εύπεπτο και περιέχει πηκτίνη, η οποία συμβάλλει θετικά στην μείωση της διάρροιας).

Τι να μην τρώτε: Γαλακτοκομικά (δεν αποτελούν πρόβλημα για όλους, αλλά συνήθως επιβαρύνουν το στομάχι, φέρνουν αέρια και περισσότερη διάρροια), ίνες (αποφύγετε τις επιπλέον φυτικές ίνες, αν το στομάχι σας έχει πρόβλημα), λίπος (αποφύγετε λιπαρά και αλμυρά τρόφιμα, όπως το μπέικον) και μπαχαρικά (μείνετε μακριά από γεύματα με βάση την ντομάτα, το κάρυ και τις σάλτσες).

3. Ξεκούραση, ξεκούραση, ξεκούραση!

Όταν περνάτε γαστρεντερίτιδα, το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση, προκειμένου να καταπολεμήσει την λοίμωξη. Κοιμηθείτε όσο πιο πολύ μπορείτε και μειώστε στο ελάχιστο τις συνήθεις σας καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώνετε στον καναπέ, ακόμα και όταν δεν είστε στο κρεβάτι. Όσο ξεκουράζεστε, το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να καταπολεμήσει την λοίμωξη και να επισκευάσει τις ζημιές που αυτή φέρνει σε κυτταρικό επίπεδο.

4. Με φειδώ τα φάρμακα!

Η γαστρεντερίτιδα δεν μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα και τα αντιβιοτικά δεν θα σας βοηθήσουν, αν πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα. Μπορείτε να πάρετε κάποια απλά φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, αλλά κάντε το με φειδώ. Για τον πυρετό και τους πόνους, η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει, εφόσον δεν σας προκαλεί περισσότερο πόνο στο στομάχι. Μπορεί επίσης να επιβαρύνει περισσότερο τα νεφρά σας, όσο θα είστε ταυτόχρονα και αφυδατωμένοι. Πάρτε ιβουπροφαίνη με φειδώ και με το φαγητό.

Η ακεταμινοφαίνη συστήνεται συχνά στην γαστρεντερίτιδα, εκτός αν έχετε ηπατική νόσο. Μειώνει τον πυρετό και τους πόνους, έχει λιγότερες παρενέργειες από την ιβουπροφαίνη και είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσει το στομάχι σας.

Αν ψάχνετε για ανακούφιση από τη ναυτία και τη διάρροια, υπάρχουν ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιεμετικό, όπως η προμεθαζίνη, η προχλωρπεραζίνη και η μετοκλοπραμίδη.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα απλό αντιδιαρροϊκό φάρμακο, όπως η υδροχλωρική λοπεραμίδη, ή το σαλικυλικό βισμούθιο. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και ακολουθήστε τις δικές του συμβουλές.

Πηγή

Loading...
Διαβάστε περισσότερα

Tο ελληνικό σνακ που φτιάχνει τη διάθεση και δυναμώνει τα οστά

Tο ελληνικό σνακ που φτιάχνει τη διάθεση και δυναμώνει τα οστά

Tο ελληνικό σνακ που φτιάχνει τη διάθεση και δυναμώνει τα οστά



Έρχεται κατευθείαν από την ελληνική παράδοση καταφέρνοντας να επιβιώσει στο χρόνο και διατηρώντας τις ευεργετικές του ιδιότητες!
Το παστέλι ή sesame bar όπως το αποκαλούν οι ξένοι, είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση προσφέρεται στους γάμους σε πολλά ελληνικά νησιά καθώς συμβολίζει τη γονιμότητα.

Η διατροφική αξία του παστελιού είναι υψηλή καθιστώντας το ως μία από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε για ένα γλυκό σνακ.

Η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο συμβάλλει στη διαμόρφωση και ενίσχυση των οστών.

Παράλληλα περιέχει απαραίτητα λιπαρά για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και βελτίωση της διάθεσης.

Κάθε μερίδα του καλύπτει το 7,6% της απαραίτητης ημερήσιας ενέργειας με 153 θερμίδες.

Πηγή

Loading...
Διαβάστε περισσότερα

Τι να αλλάξετε στη διατροφή σας για να μην αρρωστήσετε

Τι να αλλάξετε στη διατροφή σας για να μην αρρωστήσετε

Τι να αλλάξετε στη διατροφή σας για να μην αρρωστήσετε



Η μεγαλύτερη διατροφική ποικιλία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, άσθματος, τροφικών αλλεργιών, μεταβολικού συνδρόμου, οστεοπόρωσης ακόμα και θανάτου
Η διατροφική επιδημιολογία, είναι ένα πεδίο ιατρικής έρευνας που μελετά τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της υγείας στους ανθρώπους.

Προς το παρόν δεν υπάρχει τυποποιημένη μεθοδολογία για την αξιολόγηση της ποικιλίας μίας δίαιτας έτσι είναι δύσκολο να συγκριθούν μελέτες επιδράσεων στην υγεία από τη διατροφική ποικιλία. Μολονότι υπάρχει αυτό το ζήτημα υπάρχει επίσης μία κοινή συνισταμένη ανάμεσα στις περισσότερες μελέτες η οποία αναφέρει πως η ποικιλία στη διατροφή περιλαμβάνει πέντε-έξι ομάδες τροφίμων, βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης και μειώνει τις νόσους συγκριτικά με διατροφές που περιλαμβάνουν μόνο τρεις διατροφικές ομάδες.

Ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία δείχνοντας ότι ο αριθμός των στοιχείων που υποστηρίζουν πως η μεγαλύτερη διατροφική ποικιλία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, άσθματος, τροφικών αλλεργιών, μεταβολικού συνδρόμου, οστεοπόρωσης ακόμα και θνησιμότητας.

Η διατροφική ποικιλία και συγκεκριμένα ο πλουραλισμός σε επιλογές φρούτων και λαχανικών, σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων καρκίνων όπως του στόματος, του φάρυγγα, των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης. Επιπρόσθετα, οι παράγοντες κλειδί για τις χρόνιες νόσους που σχετίζονται με το μεταβολισμό και την κυκλοφορία του αίματος φαίνεται να είναι καλύτεροι στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή τους. Οι πιο σταθερές βελτιώσεις παρατηρούνται στη μείωση της υπέρτασης και στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Από την άλλη, μεγαλύτερη διαφωνία υπάρχει για τη σχέση μεταξύ της διατροφικής ποικιλίας και του κινδύνου παχυσαρκίας ή καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχοντας στο διαιτολόγιό μας μεγαλύτερη ποικιλία τροφών ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν παχυσαρκία. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες μελέτες που δείχνουν μία θετική σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης διατροφικής ποικιλίας και του αυξημένου βάρους. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες έδειξαν μία αρνητική σχέση μεταξύ της ποικιλίας και του κινδύνου παχυσαρκίας, ενώ άλλες δεν αναφέρουν καμία σχέση.

Αυτή η αντίφαση στη βιβλιογραφία υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της ποικιλίας σε ορισμένες διατροφικές ομάδες. Για παράδειγμα, μία μελέτη σε 452.269 εθελοντές από 10 Ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών είχε αυξήσει τον μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος παρότι αύξανε την πρόσληψη ενέργειας. Η μεγαλύτερη ποικιλία σε συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες ενδέχεται να εξηγεί επίσης τα αντικρουόμενα αποτελέσματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποικιλίας φρούτων σχετίστηκε με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του ορθού σε μία μελέτη με 13 χρόνια παρακολούθησης, αλλά δεν σχετίστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε άλλη μελέτη ελέγχου που διεξήχθη στη Βόρεια Ιταλία. Στην πραγματικότητα η μελέτη έδειξε επίσης πως τρώγοντας περισσότερα είδη φρούτων και λαχανικών μειωνόταν ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η πιο έντονη μείωση στον κίνδυνο νόσησης παρατηρήθηκε όταν οι άνθρωποι αύξαναν την ποικιλία των λαχανικών που κατανάλωναν. Αλλά η ποικιλία άλλων διατροφικών ομάδων όπως τα δημητριακά δεν σχετιζόταν με θετικές ή αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. Όπως συνέβη και στις περιπτώσεις πρόσληψης κρέατος.

Πηγή

Loading...
Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΧΕΤΑΙ… Παγόβουνο όσο 15 φορές το Παρίσι αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική!

ΕΡΧΕΤΑΙ… Παγόβουνο όσο 15 φορές το Παρίσι αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική!

ΕΡΧΕΤΑΙ… Παγόβουνο όσο 15 φορές το Παρίσι αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική!



Μόνο τρόμο μπορεί να προκαλέσει το μέγεθος που έχει το παγόβουνο που αποκολλήθηκε πριν από μερικές μέρες από την Ανταρκτική. Είναι μεγάλο όσο 15 φορές το Παρίσι και αποτελείται από 315 δισεκατομμύρια τόννους πάγου!

Το παγόβουνο, που ονομάσθηκε D28 αποκολλήθηκε από το φράγμα πάγου του Έιμερι, στο ανατολικό τμήμα της Ανταρκτικής ανάμεσα στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που προέρχονται από δύο δορυφόρους, έναν ευρωπαϊκό και έναν αμερικανικό της NASA.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το γεγονός εντάσσεται στον κανονικό κύκλο της ζωής των παγετώνων και δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
ύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, το παγόβουνο έχει έκταση 1.582 τετραγωνικών μέτρων, είναι πάχους 210 μέτρων και αποτελείται από 315 δισεκατομμύρια τόννους πάγου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανίδας επιστήμονα Χέλεν Αμάντα Φράικερ.

Αυτά τα νούμερα μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά η παραγωγή παγόβουνων εντάσσεται στον φυσιολογικό κύκλο της ζωής των φραγμάτων πάγου που είναι η προέκταση των παγετώνων στο νερό, προειδοποιεί.

«Τα φράγματα πάγου πρέπει να χάνουν μάζα διότι αυξάνουν συνεχώς την μάζα τους. Θέλουν να διατηρήσουν το μέγεθός τους», εξηγεί η Χέλεν Αμάντα Φράικερ, καθηγήτρια στο ωκεανογραφικό κέντρο Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Η αύξηση της μάζας προέρχεται από το χιόνι που πέφτει στην ήπειρο και τα ποτάμια πάγου που προωθούνται προς τις ακτές.

Η ανατολική Ανταρκτική είναι διαφορετική από την δυτική Ανταρκτική και την Γροιλανδία. Οι δύο τελευταίες περιοχές θερμαίνονται με μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η σύγχυση του κοινού, δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με την επιστήμονα.

Τριπλάσιο σε μέγεθος παγόβουνο αποκολλήθηκε πριν από δύο χρόνια από την Ανταρκτική, υπενθυμίζει η επιστήμονας, γεγονός που εκείνη την εποχή δημιούργησε κάποιον πανικό.

«Ο παγετώνας πρέπει να χάσει μάζα, είναι φυσιολογικό. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί, διότι δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστέψουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Αλλά το γεγονός αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει η Χέλεν Αμάντα Φράικερ

Πηγή

Loading...
Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε για το κόκκινο κρέας

Έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε για το κόκκινο κρέας

Έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε για το κόκκινο κρέας......





Στα μαχαίρια είναι οι επιστήμονες μετά τη δημοσίευση μελέτης που ανατρέπει τα δεδομένα ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ενέχει κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια.

Η νέα έρευνα κατέληξε στο ανατρεπτικό συμπέρασμα ότι όσοι μειώνουν ή κόβουν αυτά τα κρέατα, φαίνεται να έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους, συνεπώς δεν έχει κανείς λόγο να περιορίσει το αγαπημένο μοσχάρι, λουκάνικο, ζαμπόν ή μπέικον.

Αυτό μπορεί να χαροποιήσει τους φανατικούς του κρέατος, αλλά θα φέρει σύγχυση στο ευρύτερο κοινό που βλέπει τους επιστήμονες κατά καιρούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε θέματα διατροφής, καθώς το κόκκινο κρέας δεν είναι η μοναδική υπό αμφισβήτηση περίπτωση (ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και με το αλάτι, λίπη, υδατάνθρακες κ.α.).

Εδώ και αρκετά χρόνια, η κυρίαρχη επιστημονική συμβουλή και από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να μην τρώνε πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, επειδή περιέχουν κορεσμένα λίπη και συντηρητικά.


Όμως η νέα έρευνα ουσιαστικά εγείρει βάσιμες αμφιβολίες κατά πόσο τα εμπειρικά στοιχεία επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Αμέσως ξέσπασε επιστημονική διαμάχη, με άλλους επιστήμονες να κατηγορούν τους ερευνητές για λανθασμένα και επικίνδυνα συμπεράσματα που αθωώνουν κακώς το κόκκινο κρέας.

Η τριετούς διάρκειας μελέτη από 14 ερευνητές σε επτά χώρες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Σύμφωνα με τον Τζόνστον, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια».

«Από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή», πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010. Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας».

«Η μελέτη», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους λέγοντας τους πως μπορούν να τρώνε όσο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας θέλουν, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο τους για καρκίνο. Το μήνυμα που οι άνθρωποι χρειάζονται να ακούσουν, είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας».

Οι συμβουλές για περιορισμό του κόκκινου κρέατος, πέρα από λόγους υγείας, γίνονται και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των «αερίων του θερμοκηπίου», τα οποία προέρχονται από την εκτροφή μεγάλων ζώων (περίπου το 14,5% των συνολικών εκπομπών). Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει το κόκκινο κρέας γι' αυτό και μόνο το λόγο.

Αρκετοί επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνώρισαν ότι τα στοιχεία από μελέτες ανά τον κόσμο αφήνουν πράγματι ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσο το κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας κάνει κακό στην υγεία. Άλλοι εμφανίστηκαν πιο «κάθετοι» στην άρνηση τους να αποδεχθούν το πέπλο αμφιβολίας που ρίχνει η νέα μελέτη στο θέμα.


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ ανέφεραν ότι τα νέα συμπεράσματα «πλήττουν την αξιοπιστία της επιστήμης της διατροφής και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστημονική έρευνα». «Αυτή η μελέτη έχει πολλά σφάλματα και είναι η πιο εξωφρενική κατάχρηση των διαθέσιμων στοιχείων που έχω ποτέ δει», ανέφερε ο (φυτοφάγος) καθηγητής επιδημιολογίας Γουόλτερ Γουίλετ της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Για «ανεύθυνη και ανήθικη» έρευνα έκανε λόγο ο συνάδελφός του καθηγητής του Χάρβαρντ Φρανκ Χου.

Παραμένει πλέον ερώτημα κατά πόσο η νέα επίμαχη μελέτη θα επηρεάσει τις ανά τον κόσμο διατροφικές συστάσεις στο μέλλον. Ήδη πάντως διάφοροι επιστημονικοί φορείς (Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση κ.α.) επέκριναν τα νέα ευρήματα, καθώς και το περιοδικό που τα δημοσίευσε, δηλώνοντας σαφώς απροθυμία να αλλάξουν άποψη.

Πηγή


Loading...
Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή με τα μελάτα αυγά: Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας

Προσοχή με τα μελάτα αυγά: Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας

Προσοχή με τα μελάτα αυγά: Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας



Όλοι γνωρίζουν ότι τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν το βραστό τους αυγό “μελάτο” και ανησυχούν, μήπως αυτή η μέθοδος δεν σκοτώνει επαρκώς το βακτήριο της σαλμονέλας.
Για την αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα, τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου τόσο η λευκή σάρκα, όσο και ο κρόκος είναι στερεά.
Τα φαγητά που περιέχουν αυγό πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον στους 70° C!
Αν σας αρέσει “μελάτο” το αυγό ή χρειάζεστε ένα ωμό αυγό για το φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήδη παστεριωμένο, το οποίο έχει θερμανθεί σε μία θερμοκρασία που σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Εάν μαγειρεύετε το μη-παστεριωμένο αυγό, μόνο έως ότου ο κρόκος είναι ακόμα υγρός (μελάτο), δεν θα φτάσει σε μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξοντωθούν όλα τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Αν αυτό είναι ή όχι αποδεκτός κίνδυνος υγείας, είναι επιλογή σας!

Πηγή

Loading...
Διαβάστε περισσότερα

Σειρήνες συναγερμού την Τετάρτη σε όλη τη χώρα - Δείτε ποιες ώρες και γιατί

Σειρήνες συναγερμού την Τετάρτη σε όλη τη χώρα - Δείτε ποιες ώρες και γιατί

Σειρήνες συναγερμού την Τετάρτη σε όλη τη χώρα - Δείτε ποιες ώρες και γιατί




Οι σειρήνες συναγερμού Πολιτικής Άμυνας θα ηχήσουν σε όλη την ελληνική επικράτεια την ερχόμενη Τετάρτη.
Ειδικότερα, την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου κατά την Άσκηση ΤΑΑΣ/ΤΑΜΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-19», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, όπως παρακάτω:
τοπική ώρα 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης),
τοπική ώρα 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Επίσης γίνεται γνωστό στο κοινό ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Πηγή


Loading...
Διαβάστε περισσότερα