Στα σκαριά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται πως βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου περί ενίσχυσης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).
Της Κατερίνας Φεσσά
Αυτό αναμένεται να κατατεθεί εκτός απροόπτου αρχές καλοκαιριού στη Βουλή αφού προηγηθεί διάλογος μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων για την εύρεση βέλτιστης πρακτικής αναφορικά με τις ΣΣΕ.
Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του υπουργείου θα ακούσει τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων εργοδοτών και εργαζομένων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο το οποίο θα ευνοεί και τις δύο πλευρές. Παράλληλα επισημαίνεται πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις προβλέπεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο και στους νέους εργαζόμενους διότι αυτοί λαμβάνουν μικρότερες απολαβές σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Τι άλλο θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ανά μήνα. Ενώ εάν η διευθέτηση της απασχόλησης είναι εβδομαδιαία, τότε θα μπορεί να αυξάνεται για κάποιες ημέρες ο συμβατικός χρόνος εργασίας αλλά και να μειώνεται και για τις επόμενες ημέρες. Με αυτόν τρόπο ο μέσος όρος του ωραρίου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση θα παραμένει στις 40 ώρες.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, εάν μια επιχείρηση λειτουργεί 8 μήνες τον χρόνο και θέλει να διευθετήσει τον χρόνο εργασίας, δηλαδή να αυξήσει και να μειώσει τις ώρες εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με το προσωπικό ή το σωματείο της. Η επιχείρηση θα πρέπει να προβεί σε αυτή την ενέργεια πριν την εφαρμογή του μέτρου και θα πρέπει να αναφέρει επακριβώς ποια θα είναι αυτή η περίοδο χρόνου εργασίας.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Ποιες έχουν υπογραφεί και ποιες βρίσκονται στα σκαριά
Ορισμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπεγράφησαν πρόσφατα ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται στα σκαριά. Αναλυτικά:
Α. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη πρόσφατα αφορά τους ιατρικούς επισκέπτες:
Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για σχεδόν 3.000 εργαζόμενους του κλάδου. Μάλιστα σύμφωνα με την εν λόγω ΣΣΕ οι νέοι μισθοί που δίνονται στο προσωπικό αυτό διαμορφώνονται ως εξής:
Οι μη πτυχιούχοι λαμβάνουν από 1.050 ευρώ ενώ οι πτυχιούχοι παίρνουν από 1.150 ευρώ. Διευκρινίζεται πως στα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται οι τριετίες. Επίσης με τη νέα ΣΣΕ προβλέπονται τα εξής:
Το ποσό για έξοδα διατροφής είναι στα 62 ευρώ για διανυκτέρευση και στα 37 ευρώ για διημέρευση με αποδείξεις.
Στα 8,8 ευρώ διαμορφώνεται η αποζημίωση για την εκτός έδρας εργασία.
Β. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που είναι σε εκκρεμότητα αφορούν:
1) Τους ξενοδοχοϋπαλλήλους:
Εγκρίθηκε πρόσφατα ομόφωνα από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπεγράφη στα τέλη Φεβρουαρίου καθώς πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο.
Αυτό αφορά σχεδόν 140 χιλιάδες εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται πως η σύμβαση αυτή θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και σύμφωνα με αυτήν ο βασικός μισθός των εργαζομένων του κλάδου θα είναι στα 950 ευρώ. Ωστόσο για να προχωρήσει ομαλά η εν λόγω διαδικασία θα πρέπει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως να προχωρήσει στην υπογραφή σχετικής απόφασης.
2) Την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ)
Σε συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) 2025-2027 κατέληξαν οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ και των τραπεζών. Αυτό αφορά περίπου 28.000 τραπεζοϋπαλλήλους και σύμφωνα με την Σύμβαση για τους εργαζόμενους του κλάδου προβλέπονται τα εξής:
α. Διασφαλίζονται οι κλαδικές αποδοχές από τον πληθωρισμό των ετών 2025, 2026, 2027 ( βάσει του εναρμονισμένου ΔΤΚ) με εμπροσθοβαρείς αυξήσεις το 2025 που συσσωρευτικά στην 3ετή διάρκεια ισχύος της Σύμβασης ξεπερνούν το 8% ( 8,25%).Ειδικότερα οι αυξήσεις της τριετίας έχουν ως εξής:
2% επί των βασικών/κλιμακίων του Ενιαίου Μισθολογίου (ΕΜ) από την 1η Ιουλίου του 2025.
2% επί των βασικών/κλιμακίων του ΕΜ από την 1η Δεκεμβρίου του 2025.
2% επί των βασικών/κλιμακίων του ΕΜ από την 1η Δεκεμβρίου του 2026.
2% επί των βασικών/κλιμακίων του ΕΜ από την 1η Δεκεμβρίου του 2027.
β. Θεσμοθετείται από το 2026 και μετά η καταβολή μισού κλαδικού μηνιαίου μισθού (αθροιστικά βασικός μισθός Ε.Μ συν τα κλαδικά επιδόματα) σε όλους τους εργαζόμενους.
3.Τους εργαζόμενους της εστίασης:
Μέχρι τα τέλη Μαΐου φαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία για την ΣΣΕ εργαζομένων του κλάδου. Επίσης επισημαίνεται πως έχει προταθεί να δοθούν αυξήσεις της τάξεως του 12% στους μισθούς των εργαζομένων του κλάδου σε βάθος διετίας (6% + 6%). Μένει να φανεί εάν αυτό θα πάρει σάρκα και οστά.
4) Τους εμποροϋπαλλήλους
Σε πρώιμο στάδιο φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σχεδόν 800.000 εμποροϋπαλλήλων. Οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν έχουν από το 2012 και έπειτα ΣΣΕ, ωστόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) αναμένεται να συναντηθεί τον επόμενο μήνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα αυτό.
Πόσοι εργαζόμενοι καλύπτονται σήμερα από την συλλογική σύμβαση εργασίας
Υπενθυμίζεται πως σήμερα μόνο το 25% με 30% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα καλύπτεται από τους όρους μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν 800.000 εργαζόμενους.
Παράλληλα επισημαίνεται πως το υπουργείο έχει ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041 για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς που λέει πως ο στόχος είναι να αυξηθεί στο 80% το ποσοστό των εργαζομένων που έχει συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό αφορά σχεδόν 2,8 εκατομμύρια μισθωτούς εργαζόμενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου