Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί εκατοντάδες μικροσεισμοί σε ένα νέο ρήγμα, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν οι σεισμολόγοι, μεταξύ Χολαργού και Χαλανδρίου.
Οι επιστήμονες που μιλούν στα «ΝΕΑ» επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια άγνωστη κατάσταση, καθώς η ύπαρξη του ρήγματος που προκαλεί τους συγκεκριμένους σεισμούς, δεν ήταν γνωστή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.
Η σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα, μεταξύ Χολαργού και Χαλανδρίου έχει δώσει περίπου 36 μικροσεισμούς, από 0,5 ρίχτερ έως 2,8 ρίχτερ.
Το φαινόμενο, αν και πρωτοφανές για τη συγκεκριμένη περιοχή, δεν θεωρείται ανησυχητικό προς το παρόν, σύμφωνα με τους σεισμολόγους. Ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εξηγεί στα ΝΕΑ, ότι τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται σε μια ζώνη μήκους 4 χιλιομέτρων από το Κάτω Χαλάνδρι μέχρι στου Παπάγου, με το ενεργοποιημένο ρήγμα να κατευθύνεται προς το Νότο. Το ρήγμα αυτό ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστο.
Η Αττική χαρακτηρίζεται από χαμηλή σεισμικότητα. Την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί μόνο δύο σημαντικές σεισμικές δονήσεις: μία 3,6 Ρίχτερ στη Μεταμόρφωση το 2021 και μία 3,2 Ρίχτερ στο Γαλάτσι το 2015. Αν και η δόνηση του 2015 έγινε κοντά στην ενεργοποιημένη περιοχή, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα δύο γεγονότα.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα στη χώρα, αλλά προκαλούν εύλογη ανησυχία όταν συμβαίνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. «Παρ’ όλ’ αυτά, θέλω να επισημάνω κάτι: Δεν είναι ορθή η άποψη ότι αυτό που έχει ενεργοποιηθεί είναι ένα μικρό ρήγμα και άρα δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, Μικρό, δηλαδή μήκους λίγων χιλιομέτρων, είναι το τμήμα που έχει ενεργοποιηθεί – κανείς, όμως, δεν γνωρίζει αν αυτό αποτελεί κομμάτι ενός μεγαλύτερου ρήγματος. Αρα, επειδή είμαστε πραγματικά σε θέση ελλιπούς γνώσης, χρειάζεται μικρή επιφύλαξη και κατά συνέπεια πολύ καλή αξιολόγηση και επαναξιολόγηση του συνόλου των δεδομένων μετά από κάθε νέα δόνηση στην περιοχή».
Παρότι η Αττική σπάνια πλήττεται από μεγάλους σεισμούς, δεν εξαιρείται από τον κίνδυνο, όπως δείχνουν ιστορικά παραδείγματα. Ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999, που προκάλεσε 142 θανάτους, και ο σεισμός του Ωρωπού το 1938, που άφησε πίσω του 18 νεκρούς και σοβαρές ζημιές, αποτελούν υπενθυμίσεις ότι ο Εγκέλαδος παραμένει απρόβλεπτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου