Αναζήτηση

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Διορθώσεις στη ρύθμιση για τη μείωση μισθών κατά 50%

Κορονοϊός: Διορθώσεις στη ρύθμιση για τη μείωση μισθών κατά 50%

Κορονοϊός: Διορθώσεις στη ρύθμιση για τη μείωση μισθών κατά 50%




Η δυνατότητα μείωσης μισθών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις επανεξετάζεται από την κυβέρνηση

Διορθώσεις στη ρύθμιση που δίνει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα μείωσης μισθών κατά 50% για έξι μήνες λόγω του κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η ρύθμιση είχε ως στόχο την αποτροπή απολύσεων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, προκάλεσε ωστόσο αντιδράσεις, καθώς άφηνε ανοιχτό να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν έχουν δει μείωση τζίρου ή έχουν υποστεί μικρές συνέπειες, ενώ προέβλεπε εξάμηνο ανεξαρτήτως εξέλιξης της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού, με συνέπεια να έχουν εκφραστεί ισχυροί φόβοι για κατάχρηση της από εργοδότες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει η ρύθμιση ώστε να μη δίδεται αυτή η δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για έξι μήνες «βρέξει χιονίσει», αλλά εάν η κρίση τελειώσει για παράδειγμα σε δύο μήνες και ανασταλούν γενικότερα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί, θα ανασταλεί και η μείωση μισθών για όσες επιχειρήσεις την είχαν επιλέξει.

Θα ξεκαθαριστεί επίσης ότι η ρύθμιση αφορά αυστηρά μόνο επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊο, αλλά θα εξετασθεί ποιοι κλάδοι από αυτούς που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, θα έχουν τη δυνατότητα αυτή. Το βέβαιο είναι πως δε θα συμπεριληφθούν όλοι οι ΚΑΔ στη ρύθμιση δυνατότητας μείωσης μισθών, καθώς υπάρχουν κλάδοι που έχουν δει μικρή μείωση τζίρου, ενώ κλάδοι όπως τα σουπερμάρκετ έχουν δει και αύξηση.

Επίσης εφόσον ο εργοδότης θα υποχρεούται να καλύψει πλήρως ασφαλιστικά τον εργαζόμενο, δηλαδή εάν με βάση τη ρύθμιση αυτή ο εργαζόμενος δουλεύει 15 ημέρες το μήνα και 15 δεν δουλεύει, η επιχείρηση θα του καλύπτει κανονικά ένσημα για ολόκληρο το μήνα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και είναι σε ισχύ η ρύθμιση. Στην κυβέρνηση άλλωστε επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ευελιξίας στα εργασιακά ώστε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Αλλά θα προστεθούν πιο αυστηρά κριτήρια από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 ορίζεται για τη λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας πως για έξι μήνες από την ισχύ της:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Πηγή

Loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου