Αναζήτηση

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Νέο μοντέλο ρύθμισης χρεών με αντικειμενικά κριτήρια για Δημόσιο και δάνεια

Νέο μοντέλο ρύθμισης χρεών με αντικειμενικά κριτήρια για Δημόσιο και δάνεια

Νέο μοντέλο ρύθμισης χρεών με αντικειμενικά κριτήρια για Δημόσιο και δάνεια



Νέο απλοποιημένο πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς Δημόσιο και τράπεζες θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση, προχωρώντας από το νέο έτος στη «συγχώνευση» των 9 διαφορετικών νομοθετημάτων ρύθμισης που υπάρχουν σήμερα σε τρία: ένα για τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον «εκσυγχρονισμό» της σημερινής πάγιας ρύθμισης, ένα δεύτερο για τις οφειλές στην τράπεζα με την ενοποίηση του λεγόμενου νόμου Κατσέλη, αλλά και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια, και ένα τρίτο για τις οφειλές των επιχειρήσεων με τη συγχώνευση όλων των επιμέρους μηχανισμών που υπάρχουν σήμερα, όπως είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο πτωχευτικός νόμος.

Το θέμα του νέου πλαισίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν μετά το 2020 συζητήθηκε με τους θεσμούς, αλλά συμφωνήθηκε οι τελικές αποφάσεις –οι οποίες και θα οδηγήσουν στην κατάθεση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων στη Βουλή– να ληφθούν τον Δεκέμβριο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα τόσο για την πορεία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο όσο και για τη διευθέτηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι αποφάσεις για την παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα (τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων), αφού συνεκτιμηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία όσον αφορά το νέο πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα σχηματιστούν μετά την 1η/1/2020, τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

1. Ολες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα ρυθμίζονται σε 12 δόσεις χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ενώ οι δόσεις θα μπορούν να γίνουν 24 για όσους πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που θα θεσπιστεί.

2. Ο ακριβής αριθμός δόσεων που θα δικαιούται ο φορολογούμενος (πάνω από 12 και έως 24) θα εξαρτάται από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης κατά την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση χρονιάς. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η κλίμακα υπολογισμού που εφαρμόζεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Βάσει αυτής της κλίμακας, θα προκύπτει το ετήσιο ποσό που θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρώνει ο φορολογούμενος στην εφορία για την αποπληρωμή του χρέους. Η κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

· Για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ο συντελεστής είναι μηδενικός. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι με εισόδημα έως αυτό το όριο (που είναι και η μεγάλη πλειονότητα) θα έχουν οπωσδήποτε πρόσβαση στις 24 δόσεις.

· Για εισόδημα από 10 έως 15.000 ευρώ, ο συντελεστής ανέρχεται στο 4% και για αποδοχές από 15 έως 20.000 ευρώ στο 6%.

· Για αποδοχές από 20 έως 25.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 8%, ενώ από 25.000 έως 40.000 ευρώ ο συντελεστής φτάνει στο 10%.

· Στο 12% ανέρχεται ο συντελεστής για τις αποδοχές από τις 30 έως τις 50.000 ευρώ, ενώ από τις 50 έως τις 75.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 15%.

· Για αποδοχές από 75.000 έως 100.000 ευρώ, ο συντελεστής θα είναι 20%, ενώ για αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ θα προβλέπεται ανώτατος συντελεστής 25%.

Με την εφαρμογή αυτής της κλίμακας, η κατάσταση θα διαμορφώνεται ως εξής: οφειλέτης που θα αποκτήσει χρέος 2.000 ευρώ μετά την 1η/1/2020 θα μπορεί να πληρώσει σε:



· 24 δόσεις των 43,89 ευρώ αν το εισόδημά τους φτάνει στις 10.000 ευρώ.

· 18 δόσεις των 57,2 ευρώ αν το εισόδημα ανέρχεται στις 22.000 ευρώ.

· 12 δόσεις (όσες και σήμερα) των 85,6 ευρώ τον μήνα αν το εισόδημα ανέρχεται στις 40.000 ευρώ.
3. Για τους φόρους από έκτακτη αιτία (όπως ο φόρος κληρονομιάς), οι δόσεις από 24 που είναι σήμερα θα αυξηθούν σε 48 με την ίδια ακριβώς διαδικασία που θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Δηλαδή, τις 24 δόσεις θα τις δικαιούνται όλοι, ανεξάρτητα από το εισόδημα, ενώ από τις 24 έως τις 48 δόσεις, ο ακριβής αριθμός θα εξαρτάται από το εισόδημα. Ολοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα έχουν δυνατότητα πληρωμής σε 48 δόσεις.

4. Ο αυξημένος αριθμός των δόσεων (24 αντί για 12 και 48 αντί για 24) θα ισχύει μόνο για τα χρέη που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η/1/2020 και μετά. Για τις οφειλές του 2019 θα προβλέπονται 12 ή 24 δόσεις, ενώ αντίστοιχος αριθμός δόσεων (12 ή 24) θα προβλέπεται και για τους οφειλέτες με παλαιότερες οφειλές που δεν θα κάνουν χρήση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η προθεσμία για τις 120 δόσεις εκπνέει τη Δευτέρα και την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

5. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 5% όσο είναι και σήμερα. Για να μειωθεί η επιβάρυνση από τους τόκους, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει την αποπληρωμή της φορολογικής υποχρέωσης σε λιγότερες δόσεις από αυτές που του προσφέρει η ρύθμιση.

Νέο μοντέλο ρύθμισης χρεών με αντικειμενικά κριτήρια για Δημόσιο και δάνεια


Τακτοποίηση δανείων

Μια ενιαία διαδικασία ρύθμισης θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα «συγχωνεύει» την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τον νόμο Κατσέλη.

Από το νέο έτος (ή από την ημερομηνία που θα οριστεί, καθώς υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υπαγωγής στη σημερινή ηλεκτρονική πλατφόρμα), οι οφειλέτες θα μπορούν να αιτηθούν ρύθμισης στις τράπεζες μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και μόνο αν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση με την τράπεζα θα έχουν το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Με αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση θέλει να δώσει λύση και σε όσους θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την αποπληρωμή του δανείου τους στο μέλλον αλλά και να επιτύχει –έμμεσα– μια παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, ενώ ακόμη και το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για την επιδότηση των δανειοληπτών θα παραμείνει αδιάθετο στο σύνολό του. Τέλος, «συγχώνευση» των επιμέρους πλαισίων ρύθμισης θα επιδιώξει η κυβέρνηση και για τα νομικά πρόσωπα, προκειμένου και οι εταιρείες να έχουν να αντιμετωπίσουν κοινούς κανόνες και να μη χάνονται στη γραφειοκρατία και στις προϋποθέσεις των επιμέρους πλαισίων.

Πηγή

Loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου