Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών να απειλούμε τους ευρωπαίους με Grexit, ανέφερε μεταξύ άλλων, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και είχε αποκλείσει την έξοδο από το ευρώ, παρασκηνιακά απειλούσε με αυτό το ενδεχόμενο τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να ακυρωθεί η στρατηγική των δανειστών που, σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, είχε ως καταληκτικό σημείο την πρόκληση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας μέσω τους κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών.
Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως οι ευρωπαίοι φοβόντουσαν ενδεχόμενο Grexit λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους που θα είχε μια τέτοια πιθανότητα για την ευρωζώνη. Η φόβος τους μάλιστα ήταν τέτοιος που, σύμφωνα πάντα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, ο Μάριο Ντράγκι έφτασε στο σημείο να παρακαλέσει τον Γ. Βαρουφάκη να μην υλοποιήσει τις απειλές του. Την στρατηγική αυτή, πάντοτε κατά τον πρώην ΥΠΟΙΚ, ακύρωσε προσωπικά ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος μετέβη αυτοπροσώπως στην Φραγκφούρτη και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στον τότε υπ Οικονομικών να υλοποιήσει τις απειλές του.
Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «ανίκανο ανθρωπάκο, αστοιχείωτο από πλευράς οικονομικών», ο οποίος, παρά την τεράστια οικονομική ισχύ της Γερμανίας, είναι δέσμιος ενός δικτύου εξυπηρετήσεων προς τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας και της ΕΕ αλλά και των προσωπικών του φιλοδοξιών.
Αναφορικά με τη διαρροή του διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά ότι αποτέλεσε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί πλέον, σε περίπτωση που το σχέδιο αυτό ευοδωθεί, η ευρωπαϊκή ηγεσία θα είναι έκθετη καθώς δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε.
Ανέφερε ότι η γερμανική ηγεσία και προσωπικά η Ανγκελα Μερκελ λειτουργεί με ορίζοντα τριμήνου, ενώ επέβαλε σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα για να δικαιολογήσει στο πολιτικό της ακροατήριο την παροχή τεράστιων χρηματοδοτικών πακέτων προς την Ελλάδα, τα οποία όμως στην πραγματικότητα δόθηκαν για να διασωθεί η Deutsche Bank.
Τέλος χαρακτηρίζει δυσοίωνο το μέλλον της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις» καθώς «τα 6 δισ. νέων περικοπών σε συνδυασμό με την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος (…) θα οδηγήσει σίγουρα σε ένα νέο κύμα θυμού».
«Το θέμα είναι ποιος θα το οργανώσει αυτό το πράγμα», καταλήγει.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου