Αναζήτηση

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Άγριο σφυροκόπημα Κυριάκου και άλλων αρχηγών σε Τσίπρα και Κατρούγκαλο





Να αποσύρει το «αποσπασματικό μπάλωμα» που κάνει την κοινωνία να βράζει κάλεσαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό οι ηγέτες της αντιπολίτευσης -Ταραχή στο Μαξίμου από τις προτάσεις Μητσοτάκη για ανάκληση των αυξήσεων στον κομματικό στρατό των μετακλητών -Εντυπωσιακό άνοιγμα στο Κέντρο από τον πρόεδρο της ΝΔ με αυτοκριτική για το «όχι» στη μεταρρύθμιση ΓιαννίτσηΆγριο σφυροκόπημα από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης δέχθηκε το σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, οι οποίοι κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σύσσωμοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να το αποσύρει και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς που έχουν ξεσηκωθεί.

Στριμωγμένος από τις κινητοποιήσεις, αλλά και από τα ομαδικά πυρά των ηγετών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να αρνηθεί τη δυσχερή θέση στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνησή του από την επιμονή των δανειστών για περικοπές στις κύριες συντάξεις, την οποία επεχείρησε να ξεπεράσει «δαιμονοποιώντας» τους αντιπάλους του –και κυρίως τον πρόεδρος της ΝΔ- με ισχυρισμούς για «ταυτόσημες απόψεις με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών» και συγκεκριμένα του ΔΝΤ.

Οι αντιφατικές τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος από τη μια καταλόγιζε ευθύνες στους πάντες –πλην του κόμματός του-, φθάνοντας να μιλά ως και για την δεκαετία του ΄70, ενώ από την άλλη εγκαλούσε εκείνους τους οποίους κατηγορούσε ότι δεν του καταθέτουν προτάσεις, δεν άφησαν περιθώρια για να βρεθούν σημεία επαφής, πόσω μάλλον συναίνεσης, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συγκρούστηκαν σκληρά.

Με τον δικό του τρόπο ο καθένας, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης του για τις οικονομικές επιπτώσεις των παρεμβάσεων που σχεδιάζουν.


Με non paper κατά Κυριάκου

Στην «παρθενική» του εμφάνιση με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπληξε την κυβέρνηση με τη στάση του και τον συνδυασμό της κριτικής για το «αποσπασματικό μπάλωμα» με τις προτάσεις για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα πλήττει την παραγωγική Ελλάδα, υποχρεώνοντας το Μέγαρο Μαξίμου να εκδώσει non paper αμέσως μετά την ομιλία του για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στο βήμα της Βουλής.

Σε πείσμα της γενικής εκτίμησης που επικρατούσε εντός και εκτός της αίθουσας της Βουλής, ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης, για την συγκροτημένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη και την επικράτηση του έναντι του κ. Τσίπρα, ο οποίος ήταν απολύτως υποτονικός στην αρχική του ομιλία, το «ενημερωτικό σημείωμα» της κυβέρνησης ισχυριζόταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έχασε κατά κράτος την πρώτη του συζήτηση στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος».

Κι αυτό, καθώς, κατά τους ινστρούκτορες της κυβερνητικής προπαγάνδας «αποκάλυψε ότι: 1. Επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, γεγονός που μεταφράζεται σε εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. 2.Προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση. 3.Επιμένει στις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα -πάντα αμετανόητος. 4. Καλεί την κυβέρνηση να προσέξει την αδήλωτη εργασία. 5. Άσκησε κριτική στη ΝΔ και απένειμε έπαινο στον Τ. Γιαννίτση.

Κατόπιν αυτών, οι επικοινωνιακοί επιτελείς του Μαξίμου απεφάνθησαν ότι «ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμιά πρόταση για το ασφαλιστικό παρά, μόνο, επανέφερε στην επιφάνεια, σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή, το mail Γκ. Χαρδούβελη! Ο κ. Μητσοτάκης συντάχθηκε κάτω από τις “φτερούγες του ΔΝΤ” αγνοώντας ακόμα και τις διαφορές που έχει το Ταμείο με Κομισιόν και ΕΚΤ».


Αυτοκριτική με άνοιγμα στο Κέντρο
Στη Νέα Δημοκρατία δεν εξεπλάγησαν από την αντίδραση του πρωθυπουργικού επιτελείου, θυμίζοντας το προηγούμενο των «διαρροών» που έγιναν διαρκούσης της πρώτης κατ΄ ιδίαν συνάντησης Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ δήλωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει σε «άλλου είδους αντιπολίτευση». Και σε σχέση με την αντίδραση του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης σημείωναν ότι «αφού ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται άνετα μέσα στην αίθουσα της Βουλής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει ξανά να μιλήσει με διαρροές». Επεσήμαιναν ότι οι διαρροές κυκλοφόρησαν λίγο πριν τη δευτερολογίες και με νόημα πρόσθεταν: «Όσοι είδαν κατάλαβαν. Άλλωστε το κατά συρροήν ψέμα δεν μπορεί να νικήσει ποτέ την αλήθεια».
Η ομιλία του πρόεδρου της ΝΔ περιείχε ισχυρή δόση αυτοκριτικής, καθώς αναγνώρισε ότι μέχρι πρόσφατα υπ΄’ηρξε άρνηση να αναγνωριστεί η πραγματικότητα. «Την κρύψαμε βολικά και επιπόλαια κάτω από το χαλί. Ο κύκλος της σιωπής όμως πρέπει να σπάσει», χρησιμοποιώντας μια φράση του πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση, σύμφωνα με την οποία «για να υπάρξει μια σταθερή λύση στο ασφαλιστικό χρειάζεται μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συλλογική αναγνώριση λαθών».

«Εμείς έχουμε αναγνωρίσει τα σφάλματα και τις παραλείψεις μας», είπε και κάνοντας «ένα γενναίο άνοιγμα προς το Κέντρο», όπως από πολλές πλευρές χαρακτηρίστηκε, συμπλήρωσε: «Ως νέος αρχηγός έχω δεσμευτεί να μην τα επαναλάβω. Και δεν θα τα επαναλάβω. Αλλά μην παριστάνετε ότι δεν έχετε κι εσείς ευθύνη. Είστε οι πρώτοι που βρεθήκατε απέναντι και τελικά στραγγαλίσατε οποιαδήποτε προσπάθεια εξορθολογισμού του ασφαλιστικού. Εσείς και οι δυνάμεις του λαϊκισμού, που τώρα εκφράζετε. Γιατί οι συντεχνιακές λογικές είναι ενσωματωμένες στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ».


Τσίπρας: Το σύστημα θα καταρρεύσει
Εισαγωγικά, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο», αποδίδοντας το έλλειμμα βιωσιμότητας στη «λεηλασία των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα σαράντα χρόνια».

Υπερασπιζόμενος τη λογική του μονόδρομου για την οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ίδιος και το κόμμα του λοιδορούσαν τους προκατόχους τους, είπε ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό δεν γίνεται επειδή οι δανειστές μας ζητάνε μία μείωση της ετήσιας δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ. «Σήμερα συζητάμε για το ασφαλιστικό, γιατί πολύ απλά, αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει. Αν δεν πάρουμε μέτρα, θα χρειάζονται συνεχώς τεράστια επιπλέον ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των συντάξεων, που υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατον να βρεθούν», υποστήριξε.

«Καλούμαστε, λοιπόν, σήμερα, εμείς, που δεν ευθυνόμαστε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών σας, να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία», συνέχισε. Αλλά αμέσως μετά στράφηκε προς την αντοιπολίτευση: Σας καλούμε, όμως, και εσάς να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε. Μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά σας άπλυτα, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο. Κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης σε ένα μείζον θέμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος».

Στη δευτερολογία του, αφού επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, εμφανίστηκε… ικανοποιημένος από τις προτάσεις του, γιατί, όπως υποστήριξε βοηθούν για να φανούν οι «διαχωριστικές γραμμές». Όπως είπε, το ότι «ταυτίζεται με το ΔΝΤ είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι καλό για τη χώρα»…


Μητσοτάκης: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και ήταν σαφές ότι δεν ήθελε να υψωθούν οι τόνοι και να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση, κάτι που διαφάνη και με την υπαινικτική αναφορά στην πρόταση για Εξεταστική κατά του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη που προτίθεται να καταθέσει η ΝΔ, δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις του πρωθυπουργού. Στο ερώτημα μάλιστα αν είναι με τα μπλόκα των αγροτών ή με το ΔΝΤ που του έθεσε ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εγώ δεν είναι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε επιθετικά την αρχική του ομιλία υποστηρίζοντας ότι ο απολογισμός του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «συνοψίζεται σε μια πρόταση: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας». Όπως είπε, «οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την Ευρωζώνη, υπογράψατε 3ο Μνημόνιο, κλείσατε τις τράπεζες, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση, αυξήσατε την ανεργία, υπονομεύσατε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό».

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντικατέστησε τη βολική διχαστική ρητορική «Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο» που είχε ως τον Αύγουστο με «Δεξιά- Αριστερά» που χρησιμοποιεί τώρα, υποστήριξε ότι στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης. «Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Μας πάτε πολύ πίσω, κ. Τσίπρα, σε εποχές διχασμού, που τόσο στοίχισαν στην πατρίδα μας», τόνισε. Ενώ επέμεινε ότι «το δίλημμα σήμερα είναι η επιλογή ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού, της στασιμότητας και του κομματικού κράτους, που εσείς εκπροσωπείτε και στο αύριο της αλήθειας».

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, «στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των κύριων συντάξεων. Και ούτε είχε τεθεί ποτέ το ζήτημα αυτό από την Τρόικα για νέα μείωση κύριων συντάξεων. Δεν υπήρχε κανένα δημοσιονομικό αίτημα πλην της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, για τις επικουρικές συντάξεις και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων». Πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει την πρώτη αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη, υπό την αιγίδα του Ecofin, η οποία «επιβεβαίωνε ότι το τότε ασφαλιστικό σύστημα, με τις παραδοχές που είχαν γίνει, εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας, χωρίς επιπλέον άδικες επιβαρύνσεις μέχρι το 2060».

Και επέμεινε ότι «τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, δημιουργήθηκαν από τη δική σας διαχειριστική ανικανότητα. Το 2016 οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό της δικής σας ανικανότητας. Και τώρα είναι σαφές πια. Ότι είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης. Εξουδετερώνοντας, δυστυχώς, κ. Τσίπρα, όλες τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Εξανεμίσατε τις θυσίες των πολιτών. Όχι μόνο δεν προχωρήσατε μπροστά, μας πήγατε, τουλάχιστον, 2 χρόνια πίσω».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πρόταση Κατρούγκλαλου «δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια στρεβλή και πολύ χειρότερη εκδοχή του υπάρχοντος ν.3863/2010, η οποία μειώνει τους συντελεστές αναπλήρωσης, αυξάνει υπερβολικά τις εισφορές και οδηγεί σε άμεσες, μεγάλες μειώσεις συντάξεων, για τους νέους συνταξιούχους». Η κυβερνητική πρόταση, συνέχισε, έχει έξι εξαιρετικά οδυνηρά χαρακτηριστικά: «Οδηγεί σε σύγκρουση γενεών. Ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα. Στρεβλώνει τα κίνητρα για την εργασία. Μετατρέπει, επί της ουσίας, το ασφαλιστικό σύστημα σε προνοιακό. Ετεροχρονίζει το πρόβλημα και φυσικά είναι πρόχειρο και μη κοστολογημένο. Και τελικά δεν δίνει και λύση στο πρόβλημα. Είναι ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας».


Προτάσεις για τρία Ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση
Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, το πρόβλημα της κυβέρνησης «είναι το 1,8 δισ. ευρώ των περικοπών, το οποίο ζητήθηκε από την τρόικα και το οποίο δεν είχε ζητηθεί από εμάς». Γι΄ αυτό και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει την αλήθεια. «Εμείς είχαμε συμφωνήσει στη δημιουργία 3 ταμείων: μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων/ελεύθερων επαγγελματιών, που θα σέβονται και θα αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους», είπε επιμένοντας σε αυτή την πρόταση με το πρόσθετο επιχείρημα ότι «το ένα ταμείο είναι λάθος και θα προκαλέσει ένα τεράστιο διαχειριστικό κομφούζιο».

Σημειώνοντας ότι, παρότι δεν είναι υποχρέωση της ΝΔ, εκείνος δεν διστάζει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, ανέφερε: «Εφαρμόστε κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Προχωρήστε στο συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, για τον τελευταίο χρόνο μόνο, με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Και, εφόσον είναι απαραίτητο, να εξορθολογήσετε και την κρατική επιχορήγηση, που δίνεται από τον προϋπολογισμό στα ευγενή ταμεία. Και βεβαίως θα μπορούσατε να συντομεύσετε τις μεταβατικές διατάξεις του ν.3863. Αλλά θα έπρεπε να δώσετε και πραγματικά κίνητρα για την ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής ασφάλισης. Μια έννοια η οποία, προφανώς, σας δημιουργεί απόλυτη αλλεργία».

Και επειδή τα μέτρα αυτά, συμπλήρωσε, «δεν αρκούν για να κλείσει η τρύπα του 1,8 δισ. ευρώ», πρότεινε «να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι από στοχευμένες περικοπές δαπανών». Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε στον πρωθυπουργό «σε έναν διάλογο- εξπρές που θα καταλήξει σε δέσμευση για την ακύρωση των προγραμματισμένων μισθολογικών αυξήσεων του Δημοσίου και το δραστικό περιορισμό των κομματικών διορισμών». Όπως εξήγησε, «μόλις πριν από ένα μήνα, δώσατε αυξήσεις ύψους 150 εκ. στους δημοσίους υπαλλήλους και χωρίς μάλιστα να έχετε θεσμοθετήσει κάποιο σύστημα αξιολόγησης, ώστε να δώσετε αυξήσεις τουλάχιστον σε αυτούς που το αξίζουν. Αλλά εσείς τις δίνετε οριζόντια. Και τις δίνετε βέβαια πρωτίστως σε αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά γραφεία και στα υπουργικά γραφεία.

«Σας καλώ, λοιπόν, να τις πάρετε πίσω αυτές τις αυξήσεις», είπε καταλήγοντας: «Το ερώτημα λοιπόν, κ. πρωθυπουργέ, είναι απλό: Τον αντέχετε αυτόν τον διάλογο ο οποίος θα ήταν προς όφελος της κοινωνίας; Ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους τους οποίους σπεύδετε να τακτοποιήσετε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου