Η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αττικής υποβαθμίζεται συνεχώς.
Ένας στους πέντε πολίτες των υποβαθμισμένων συνοικιών καταφεύγει στα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία. Τρεις στου δέκα δεν απολαμβάνουν παροχές θέρμανσης και ζεστό νερό, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις από όσους ζουν σε πολυκατοικία έχει να ανάψει το καλοριφέρ από το 2010.
Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει επιτόπια έρευνα που διεξήγαγε ο Συνήγορος του Πολίτη και δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έρευνα ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης, οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των περιοχών αναγκάζονται να ζουν σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον με λακκούβες στους δρόμους, ανεπαρκείς ελεύθερους χώρους και σπασμένα πεζοδρόμιο.
Η έρευνα που διεξήχθη στην Κυψέλη, τα Άνω Πατήσια, τον Άγιο Παντελεήμονα, τη Νίκαια, το Πέραμα και το Ρέντη αποκαλύπτει την τραγικότητα της κατάστασης για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Συγκεκριμένα σχεδόν 1 στους 5 στερούνται σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης, σχεδόν 3 στους δέκα δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, ενώ το 17% των ερωτηθέντων έχει υποστεί την ταλαιπωρία της διακοπής ηλεκτροδότησης ή υδροδότησης επειδή δεν μπόρεσε να εξοφλήσει το λογαριασμό. Μάλιστα σχεδόν για τους μισούς από αυτούς τους ανθρώπους αυτό ήταν κάτι που συνέβη πάνω από μια φορά . Επίσης, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες έχει αναγκαστεί να προβεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ.
Τα πράγματα δεν γίνονται καλύτερα όταν οι πολίτες ερωτώνται για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με το περιβάλλον των γειτονιών που ζουν. Για το 24,2% νούμερο ένα πρόβλημα είναι οι ανεπαρκείς και μη συντηρημένοι ελεύθεροι χώροι. Ακολουθούν με 23,1% η παρουσία μεταναστών, Ρομά και αστέγων ενώ με 18,9% έπονται οι προβληματικές υποδομές, όπως οι λακκούβες στους δρόμους και τα σπασμένα πεζοδρόμια.
Όπως δηλώνει στην Καθημερινή ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα ποιότητας ζωής, κ. Γιάννης Σαγιάς «Αυτό δείχνει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για σημαντικές αναδιατάξεις στην αστική πολιτική και τη μετατόπιση από “έργα ναυαρχίδες” σε μικρότερα έργα τοπικής σημΠηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου