Αναζήτηση

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΡΙΞΑΝ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ένας σωρός από πέτρες είναι ό,τι απόμεινε από το ιστορικό μονότοξο γεφύρι του Νασιώκα στο Ηλιοχώρι Ζαγορίου Ιωαννίνων...



...
Οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και η κακή κατάσταση του γεφυριού από προηγούμενες καταπονήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει εντελώς και σήμερα τίποτα να μη θυμίζει την αρχική του κατάσταση.

«Είναι ένα μικρό γεφύρι έξω από το Ηλιοχώρι, που καταπονήθηκε ιδιαίτερα από τις πλημμύρες του 2009 και τον Ιανουάριο του 2014 είχε πέσει ένα τμήμα του, ενώ τώρα κατέρρευσε. Θα ξεκινήσουμε άμεσα ενέργειες για την αναστήλωσή του και μάλιστα με τα ίδια υλικά», δήλωσε στο «Εθνος», ο δήμαρχος Ζαγορίου, Βασίλης Σπύρου.

Εγκαταλελειμμένο και λαβωμένο από τις βροχές και την αδιαφορία των αρχών το γεφύρι του Νασιώκα εξυπηρετούσε για χρόνια τους κατοίκους του Ηλιοχωρίου και την επικοινωνία τους με τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια. Κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα με δαπάνη του εμπόρου Μιχαήλ Νασιώκα, με καταγωγή από το Ηλιοχώρι, από τον οποίο και πήρε το όνομά του. Για πολλά χρόνια γεφύρωνε το ρέμα του Κρυοποτάμουπου εκβάλλει στον Ρασιανίτη, έναν παραπόταμο του Αώου.


Πρόκειται για ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι, πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο (μόλις 15 μέτρα) που οδηγεί στα Γιάννενα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.090 μέτρα, το άνοιγμα του τόξου είναι 4.90 μέτρα και το ύψος του 2.50 μέτρα, ενώ το μήκος του καταστρώματος είναι 8.80 μέτρα και το πλάτος του 1.80 μέτρα. Ολα αυτά τα χρόνια ήταν «πνιγμένο» στην πυκνή βλάστηση και το κατάστρωμά του είχε υποστεί ζημιές, έτσι για λόγους ασφάλειας οι αρχές είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση σε αυτό. «Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να συντηρήσουμε όλα τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής, που αποτελούν κομμάτια της ιστορίας του τόπου μας», μας είπε ο κ. Σπύρου.

Σημειώνεται ότι έξω από το Ηλιοχώρι Ζαγορίου βρίσκεται ένα ακόμη ιστορικό γεφύρι, το «Πούντε Αλ Πέτσου» ή γεφύρι του Πέτσου, ένα επίσης μονότοξο πέτρινο γεφύρι, στον ποταμό Βάλε Μάρε (μεγάλο ρέμα), παραπόταμος και αυτός του Ρασιανίτη. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι χτίστηκε το 1880, αλλά σε επιγραφή που τοποθετήθηκε κοντά στη βάση αναφέρεται ως έτος δημιουργίας του το 1887. Τα έξοδα κάλυψε η οικογένεια τουΑντώνη Πέτσου. Το γεφύρι αυτό «λαβώθηκε» από τα 6,4 Ρίχτερ που «χτύπησαν» τηνΠρωτομαγιά του 1967, με επίκεντρο την Αρτα -9 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 56 τραυματίστηκαν και κοντά στα 3.000 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα-, αλλά οι ζημιές αποκαταστάθηκαν.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου