Αναζήτηση

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Μπορούμε να είμαστε φίλοι με τους συναδέλφους μας;



Οι έρευνες τις προμοτάρουν, η εμπειρία όμως τις αποφεύγει. Κι αυτό γιατί όσο κι αν θέλουμε να πιστέψουμε στην συναδελφική φιλία, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει, αν όχι βιώσει, ιστορίες όπου ο «κολλητός» στη δουλειά αποδεικνύεται σε μια νύχτα μετενσάρκωση του Μακιαβέλι, προδίδοντας την εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.

Το αποτέλεσμα είναι να κλειστούμε στο καβούκι μας και να ορκιστούμε να μην ξαναβγούμε από αυτό, τουλάχιστον μέχρι το πέρας του οχτάωρου.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να τηρήσουμε τον όρκο μας;
Σύμφωνα με το womannow.gr το εργασιακό περιβάλλον πληρεί δύο βασικές προϋποθέσεις που ευνοούν σημαντικά την ανάπτυξη κοντινών σχέσεων όπως η φιλία: υπάρχει καθημερινή τριβή λόγω του χρόνου που περνάμε με τους συναδέλφους μας αλλά και κοινό βίωμα, καθώς καθημερινά απαιτείται αλληλεπίδραση και συνεργασία προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά που έχουμε αναλάβει να φέρουμε σε πέρας.

Τα δύο παραπάνω αποτελούν ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί μια φιλία στο γραφείο.

Οι παγίδες
Όταν όμως μια καλή επαγγελματική σχέση περάσει το στάδιο της φιλίας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ένας από τους δύο να χάσει την αίσθηση του μέτρου και να ξεφύγει από τα όρια της συμπεριφοράς που επιβάλλει ο εργασιακός του ρόλος. Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει αν κάποιος είναι φίλος με τον προϊστάμενό του και επικαλείται την φιλία τους κάθε φορά που είναι ασυνεπής σε σχέση με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του. Κάτι αντίστοιχο όμως μπορεί να γίνει και με ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια ιεραρχία αν, για παράδειγμα, πρέπει να δουλέψουν μαζί για ένα project και ο ένας καταλήγει να κάνει και το μέρος της δουλειάς που αναλογεί στον άλλον.
Φιλία στη δουλειά λοιπόν δεν νοείται αν δεν υπάρχει σεβασμός των ορίων και από τις δύο πλευρές.

Μέχρι πού πρέπει να εκτεθώ;
Η φιλία, όταν αναπτύσσεται σε πλαίσιο επαγγελματικό, ενέχει τον κίνδυνο να αποδειχθεί τελικά λυκοφιλία, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Αν και κανένας δεν μας εξασφαλίζει ότι δεν θα βρεθούμε κάποια στιγμή εκτεθειμένοι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε την ισοτιμία της σχέσης: προσπαθήστε να είστε σε εγρήγορση σε σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα των πραγμάτων που μοιράζεται μαζί σας η άλλη πλευρά και φροντίστε να λειτουργήσετε ανάλογα, ώστε να μην εκτίθεστε μόνο εσείς. Είναι καλό να υπάρχει μια αμοιβαιότητα, ένα μοίρασμα της έκθεσης και των κινδύνων που συνεπάγεται αυτή. Φιλία άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτά.


ΠΗΓΗ: govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου