Μία ομάδα ηλικιωμένων ανδρών γιόρτασαν την συμπλήρωση 35 ετών συμμετοχής σε μία μελέτη, που απέδειξε ότι με μερικές απλές συνήθειες μπορούμε να νικήσουμε τους πιο απειλητικούς εχθρούς μας.
Οι ερευνητές τούς είχαν ζητήσει να ακολουθήσουν πέντε απλούς κανόνες: να τρώνε υγιεινά, να κάνουν γυμναστική, να μην καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, να προσέχουν το βάρος τους για να μην παχύνουν και να μην καπνίζουν.
Εάν υιοθετούσαν και τους πέντε κανόνες, τους είχαν πει, θα απέφευγαν την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, τον διαβήτη και την άνοια.
Το 1979 που γινόταν αυτή η συζήτηση, 2.235 άντρες ηλικίας 45 έως 59 ετών είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στη μελέτη έως το τέλος της ζωής τους. Ωστόσο μόλις 25 κατόρθωσαν να ακολουθήσουν τους τέσσερις ή και τους πέντε κανόνες.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι πλέον 80άρηδες και 90άρηδες και χθες γιόρτασαν την μακροβιότητά τους σε ένα πάρτι που έδωσε η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ που παρακολουθεί τόσα χρόνια τις συνήθειες και την υγεία τους.
Όπως είπαν οι ερευνητές στην εκδήλωση, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο, η υιοθέτηση τεσσάρων ή πέντε εκ των συνηθειών οδήγησε σε μείωση κατά 60% του κινδύνου εκδηλώσεως άνοιας, εμφράγματος και εγκεφαλικού, καθώς και σε 40% λιγότερους καρκίνους.
Μείωσε επίσης κατά 70% τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.
Οι γέροντες ακόμα και σήμερα γυμνάζονται συστηματικά (περπατούν 3 ή περισσότερα χιλιόμετρα την ημέρα, κάνουν ποδήλατο 16 χιλιόμετρα ή περισσότερα την ημέρα ή κάνουν τζόγγινγκ ή άλλη έντονη γυμναστική) και φροντίζουν να τρώνε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
Προσέχουν επίσης ώστε τα λίπη στη διατροφή τους να μην υπερβαίνουν το 30% των ημερήσιων θερμίδων τους και πίνουν ένα έως τρία αλκοολούχα ποτά (σε μερίδες εστιατορίου) την ημέρα (η πλήρης αποχή από το αλκοόλ δεν θεωρείται υγιεινή συμπεριφορά).
Κάθε 5 χρόνια, εξάλλου, συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια τρόπου ζωής και υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις για να ελεγχθεί εάν πάσχουν από κάποιο νόσημα.
Τα ευρήματα της μελέτης «πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους», δήλωσε ο καθηγητής Πήτερ Έλγουντ, ο οποίος ηγείται της μελέτης από τότε που αυτή άρχισε.
«Πριν από 30 χρόνια, μόλις το 1% των εθελοντών μας ακολουθούσαν και τα πέντε βήματα για καλή υγεία και αυτό δεν άλλαξε έως σήμερα», είπε.
«Αν και η υιοθέτησή τους δεν εξάλειψε πλήρως τη νοσηρότητα, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των σοβαρών νοσημάτων. Ακόμα, δε, και όταν αρρώστησαν κάποιοι από αυτούς τους εθελοντές που ζούσαν υγιεινά, αυτό συνέβη πολλά χρόνια αργότερα από τον μέσο όρο.
»Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση της καρδιοπάθειας καθυστέρησε κατά 12 χρόνια και η εκδήλωση της άνοιας κατά 6 έως 7 χρόνια.
»Επιπλέον, ακόμα και μεταξύ των εθελοντών μας που υιοθέτησαν έστω και μία καλή συνήθεια - και αυτοί είναι περίπου οι μισοί - είδαμε 12% λιγότερα κρούσματα διαβήτη, 6% λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά και 13% λιγότερα κρούσματα άνοιας.
»Αντιθέτως, το 39% των εθελοντών μας που έζησαν εντελώς ανθυγιεινά, τελικά αρρώστησαν - και μάλιστα νωρίς».
ΠΗΓΗ:tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου