Διανύουμε το μήνα που κάθε πέντε λεπτά γράφεται κι ένα άρθρο με συμβουλές, μότο και αισιόδοξα μάντρα για το 2015. Η αλήθεια είναι πως μόνο εσύ ξέρεις τι χρειάζεται να κάνεις για να γίνεις καλύτερη, αλλά μερικές φορές μία σκέψη μπορεί να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με ένα ακόμα πιο ακτινοβόλο μέλλον που μπορεί να μην είχες φανταστεί.
Συμβουλές όπως «Να προσέχεις τη διατροφή σου», «Να γυμνάζεσαι», «Να βάζεις στόχους», «Να αγαπήσεις το σώμα σου» είναι αναμφίβολα πάρα πολύ σωστές, αλλά αρκετά ευνόητες.
Γι” αυτό αποφασίσαμε να τονίσουμε μερικά πράγματα που μπορεί να μην είχαν περάσει από το μυαλό σου. Μπορεί να σου φανούν χρήσιμα. Μπορεί, πάλι, όχι. Κράτησε αυτά που έχουν αξία για σένα.
1. Πρόσεχε το λεξιλόγιο σου
Οι λέξεις που χρησιμοποιείς για να μιλήσεις (αλλά και να σκεφτείς σιωπηλά) έχουν δύναμη.
Και για να είμαστε πιο ακριβείς, αρκετή δύναμη ώστε να σηκώσουν ένα τσουνάμι αρνητισμού που μπορεί να ρημάξει κάθε προσπάθεια να πετύχεις ή να γίνεις ευτυχισμένη. Πως μπορείς να το ελέγξεις; Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τις φράσεις «δεν γίνεται» ή «πρόβλημα» με θετικότερες έννοιες, όπως «μπορώ» και «πρόκληση».
2. Ανάλαβε τις ευθύνες σου
Ακούγεται «μαμαδίστικο», αλλά δεν παύει να είναι μία μεγάλη αλήθεια. Ξέρουμε πόσο πόσο ασήκωτο μπορεί να είναι μερικές φορές το βάρος των επιλογών και των ευθυνών σου, αλλά η παιδαριώδης αντιμετώπιση του «δεν φταίω εγώ, ο/η Χ φταίει», δεν Επαναλαμβάνεις απλώς μια συνήθεια που δεν σε ευνοεί σε κανένα επίπεδο.
3. Γίνε η καλύτερη σου φίλη
Ένα από τα πράγματα που συνειδητοποιείς από πολύ νωρίς είναι πόσο ανεπιεικής και σκληρή μπορείς να γίνεις με τον εαυτό σου. Όπως θα λέγαμε επιστημονικά, το χειρότερο τρολ είναι αυτό που ζει μέσα στο κεφάλι σου. Πριν εξαπολύσεις μένος και οργή προς τον εαυτό σου, σκέψου αυτό: Αν η κολλητή σου αποτύγχανε, θα της έλεγες «εσύ φταις γιατί δεν κάνεις τίποτα σωστά»; Όχι. Γιατί να μιλάς με τόση ηττοπάθεια σε εσένα;
4. Επιβράβευσε την επιτυχία των άλλωνΖηλεύουμε την επιτυχία. Όχι την επιτυχία της Μπιγιόνσε, αλλά κυρίως την επιτυχία της Εύης, του Μάρκου, της Γιώτας, (βάλε εδώ το όνομα κάποιου καλού σου φίλου). Κι αυτό γιατί αυτό το «τσίμπημα» φθόνου προκύπτει μόνο από την σύγκριση με αυτούς που θεωρούμε όμοιους και ίσους με εμάς. Μην ζηλεύεις όταν οι άνθρωποι που αγαπάς τα πηγαίνουν καλά. Αντί να αντιμετωπίζεις -λανθασμένα- την επιτυχία τους ως αναγνώριση της δικής σου ανεπάρκειας, γιόρτασε την σαν να ήταν δική σου.
5. Μάθε να μένεις μόνη σου με τον εαυτό σου
Ποια ήταν η τελευταία φορά που έμεινες μόνη σου με τις σκέψεις σου ΧΩΡΙΣ κάποιο τεχνολογικό βοήθημα (smart phone, ipad, υπολογιστή); Αν είσαι ειλικρινής, πιθανότατα, να δυσκολεύεσαι να θυμηθείς. Κι όμως, αυτή η μίνι μέθοδος μικροδιαλογισμού θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις γνώση του εαυτού σου και να καταλάβεις τι είναι σημαντικό για σένα. Κι αυτό μόνο ένα πράγμα σημαίνει: ισχυρότερη αυτοπεποίθηση.
6. Ξεφορτώσου τους φίλους- βαμπίρ
Μπορεί να είναι μίζεροι, παθητικά-επιθετικοί ή εξαιρετικά εγωκεντρικοί. Όποιο κι αν είναι το «χάρισμα» που διαθέτουν, το αποτέλεσμα είναι πως σου απορροφούν την πολύτιμη ενέργεια που χρειάζεσαι για να είσαι δημιουργική, λαμπερή και ευτυχισμένη. Αν έχεις φίλους που μετά από μία συνάντηση μαζί τους νιώθεις εξαντλημένη, είναι καιρός για ξεσκαρτάρισμα.
7. Εκτίμησε αυτά που έχεις
Το κακό με την επιτυχία και την κατάκτηση ενός στόχου είναι ότι σε αφήνει άδεια. Αναγκαστικά χρειάζεσαι μία καινούρια απάντηση στο ερώτημα «Και τώρα; Τι να κάνω;» Αντί να λαχανιάζεις, αφιέρωσε μερικές στιγμές/ ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες στο να εκτιμήσεις αυτά που έχεις πετύχει/ αποκτήσει μέχρι σήμερα και να τα χαρείς.
Πηγή: govastileto.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου