Λίγη ώρα πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο, μια γρήγορη ματιά στο «έξυπνο» κινητό. Και όμως, η συνήθειά μας αυτή μεταβάλλει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεταβάλλεται από τη σύγχρονη τεχνολογία.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν Ελβετοί ερευνητές, ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσαρμόζεται στην τεχνολογία της οθόνης αφής που διαθέτουν τα «έξυπνα» κινητά. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος καταγράφοντας κατά τον τρόπο αυτό την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών υπό διαφορετικές συνθήκες. Ετσι, διαπίστωσαν σαφείς ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στους χρήστες «έξυπνων» κινητών και σε αυτούς που διαθέτουν και χρησιμοποιούν παλαιότερα «συμβατικά» κινητά τηλέφωνα.
Οπως διαπιστώθηκε, οι χρήστες των «έξυπνων» κινητών έχουν περισσότερο συντονισμένα δάχτυλα και αντίχειρες. Ειδικότερα, από τους 37 εθελοντές που συμμετείχαν στο πείραμα, οι 26 διέθεταν τηλέφωνα με οθόνη αφής και οι υπόλοιποι χρησιμοποιούσαν παλιότερα μοντέλα με συμβατικά πληκτρολόγια. Οι επιστήμονες διαβάζοντας τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα προσπάθησαν να «παρακολουθήσουν» τα μηνύματα ανάμεσα στον εγκέφαλο και στα χέρια μέσω των νεύρων. Ετσι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα χάρτη του εγκεφάλου στον οποίο να μπορεί κάποιος να δει πόσος εγκεφαλικός ιστός χρησιμοποιείται από κάθε περιοχή του ανθρώπινου σώματος. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν σαφείς διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που χρησιμοποιούν τηλέφωνα με οθόνες αφής και σε αυτούς που έχουν συμβατικά κινητά.
Οι χρήστες των «έξυπνων» κινητών φαίνεται να εμφάνισαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα ως απάντηση της μηχανικής επαφής με τον αντίχειρα, τον δείκτη και το μέσο δάχτυλο. Και η δραστηριότητα της εγκεφαλικής περιοχής είναι ανάλογη της συχνότητας με την οποία χρησιμοποιούσαν την οθόνη αφής. Οσο συχνότερα το έπρατταν τόσο μεγαλύτερη ήταν η εγκεφαλική δραστηριότητα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, δεν είναι παράδοξα, αφού η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι μεγάλη και το όργανο διαμορφώνεται από τις εμπειρίες μας. Παραδείγματος χάρη, στους βιολιστές η εγκεφαλική περιοχή που συνδέεται με τα δάχτυλα είναι μεγαλύτερη από αυτή των μη μουσικών. Οι ερευνητές υποψιάζονται πως το ίδιο συμβαίνει και με τους χρήστες των «έξυπνων» κινητών, όπου η συνεχής χρήση διαμορφώνει τον εγκέφαλο.
Οπως λέει χαρακτηριστικά ο συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, Αρκο Γκος, του Ινστιτούτου Νευροπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, προκαλεί πραγματική κατάπληξη η κλίμακα των μεταβολών που επέφερε η χρήση «έξυπνων» κινητών και οι επιστημονικές διαπιστώσεις απλώς υποδεικνύουν κατά τον καλύτερο τρόπο πόσο πολύ τα κινητά τηλέφωνα και ιδιαίτερα τα «έξυπνα» έχουν μπει στη ζωή μας.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου